Krémové kuře s chřestem z jedné pánve
července 19, 2023Tohle je už tři roky naše tradice v sezóně chřestu. Kombinace smetany, chřestu a kuřecího masa je prostě top, takže radím vyzkoušet!
Budete potřebovat:
1 kg kuřecích řízků (každý z řízků rozpůlíte, tak budete mít 6-8 menších řízků - dle velikosti prsa)
2 lžíce mouky
1/3 lžičky sušeného česneku
1/2 lžičky soli1/2 lžičky pepře
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla
250 g chřestu (zeleného nebo bílého)
3 stoužky česneku
2 kelímky smetany ke šlehání
1/2 hrnku vývaru
Postup:
Na plytkém talíři smícháme mouku se sušeným česnekem, půl lžičky soli a pepř. Ve směsi obalíme každý z řízků z obou stran. Pokud nám nějaká směs zůstane, posypeme s ní kuře.
Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejeme olivový olej s máslem. Když máslo začne bublat, přidáme kuřecí prsa, z každé strany opékáme do mírně zlatava.
Řízky vytáhneme z pánve, přidáme česnek a chřest, dusíme zhruba minutu a promícháváme. Do pánve nalijeme víno a vařečkou odstraníme ze dna pánve cokoli se přichytilo - tak ji deglazujeme. Na středním plameni vaříme další 2 minutky, dokud se tekutina nevypaří na polovinu.
Vmícháme smetanu, zbylou 1/2 lžičku soli (nebo více, záleží na vaší chuti). Přivedeme k varu, promícháváme. Když smetana začne vřít, přidáme do pánve zpět kuřecí prsa a dalších 5 minut vaříme, dokud omáčka nezhoustne.
Když máme hotovo, stáhneme z plotny, omáčka nám dále zhoustne, když bude chladnout.
Podáváme s bramborovou kaší či jinou přílohou.
Dobrou chuť!
0 comments