Krémové kuře s chřestem z jedné pánve

července 19, 2023

Tohle je už tři roky naše tradice v sezóně chřestu. Kombinace smetany, chřestu a kuřecího masa je prostě top, takže radím vyzkoušet!


Budete potřebovat: 

1 kg kuřecích řízků (každý z řízků rozpůlíte, tak budete mít 6-8 menších řízků - dle velikosti prsa)

2 lžíce mouky

1/3 lžičky sušeného česneku

1/2 lžičky soli

1/2 lžičky pepře

1 lžíce olivového oleje

1 lžíce másla

250 g chřestu (zeleného nebo bílého)

3 stoužky česneku

2 kelímky smetany ke šlehání

1/2 hrnku vývaru


Postup: 

Na plytkém talíři smícháme mouku se sušeným česnekem, půl lžičky soli a pepř. Ve směsi obalíme každý z řízků z obou stran. Pokud nám nějaká směs zůstane, posypeme s ní kuře. 

Ve velké pánvi na středním plameni rozehřejeme olivový olej s máslem. Když máslo začne bublat, přidáme kuřecí prsa, z každé strany opékáme do mírně zlatava. 

Řízky vytáhneme z pánve, přidáme česnek a chřest, dusíme zhruba minutu a promícháváme. Do pánve nalijeme víno a vařečkou odstraníme ze dna pánve cokoli se přichytilo - tak ji deglazujeme. Na středním plameni vaříme další 2 minutky, dokud se tekutina nevypaří na polovinu. 

Vmícháme smetanu, zbylou 1/2 lžičku soli (nebo více, záleží na vaší chuti). Přivedeme k varu, promícháváme. Když smetana začne vřít, přidáme do pánve zpět kuřecí prsa a dalších 5 minut vaříme, dokud omáčka nezhoustne. 

Když máme hotovo, stáhneme z plotny, omáčka nám dále zhoustne, když bude chladnout. 

Podáváme s bramborovou kaší či jinou přílohou. 

Dobrou chuť!



You Might Also Like

0 comments