Borůvkový dortík

srpna 12, 2013

Recept mám ze staršího vydání Albert magazínu, nedávno jsem jimi listovala a koláč mi padl do oka, takže bylo třeba ho vyzkoušet. Je to dražší záležitost, 10 vajec, 5 smetan ke šlehání, borůvky... (naštěstí jsem měla borůvky zamražené, vajíčka od babičky a šlehačky byly v Lídlu v akci za 10,90 Kč :D)

Ale stálo to za to, vůbec bych se nebála nabídnout ho v kavárně, cukrárně, restauraci. Je vláčný, pořádně zasytil a jsem jen zvědavá, rodina si oblizovala fousky a jsem jen zvědavá, co mi na něj poví věční kritikové v práci :-)








  • 10 vajec
  • 300 g zlatého třtinového cukru
  • 300 g hladké mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • borůvková marmeláda
  • 2 lžíce rumu
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 litr husté smetany ke šlehání
  • 1 lžíce moučkového cukru
  • 100 ml mléka
  • 500 g borůvek


  • Všechna vejce a cukr šleháme do husté světlé pěny, poté opatrně přimícháme mouku s práškem do pečiva. Nalijeme do pečícím papírem vyloženého vyššího plechu (nebo vymazaného tukem a vysypaného hrubou moukou). Pečeme asi 35 minut, vyzkoušíme špejlí :)
    Upečený piškot podélně rozkrojíme na 3 stejně vysoké pláty, které pokapeme rovnoměrně mlékem. Marmeládu smícháme se lžící vody a rumem, vidličkou rozmícháme. Připravíme si šlehačku, po vyšlehání šlehačem ji ochutíme vanilkovým i moučkovým cukrem.
    Spodní plát piškotu přendáme na tác, potřeme polovinou marmeládové směsi. přidáme část šlehačky, posypeme zhruba 1/3 borůvek, přiklopíme prostřední díl, opakujeme postup, přiklopíme vrchní díl, potřeme šlehačkou, posypeme borůvkami a dáme na dvě hodiny chladit do lednice.





    You Might Also Like

    0 comments