Obrácený hruškový koláč s hnědým máslem
dubna 21, 2023Tenhle recept byl pro mne ze začátku záhada, o to víc jsem byla ráda, že se povedl.
Co budeme potřebovat:
- 1/2 hrnku + 3 lžíce změklého
- 1/4 hrnku třtinového cukru
- 1/2 lžičky + špetku soli
- 2 hrušky, oloupané, rozpůlené a nakrájené na 4 mm plátky
- 1/2 hrnku cukru
- 2 velká vejce
- 1/2 lžičky vanilkového exraktu
- 1/2 hrnku + 3 lžíce podmáslí
- 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky mletého zázvoru
Postup:
Troubu si předehřejeme na 170°C. Dortovou formu o průměru 20 - 24 cm si velmi dobře vymažeme. Na dno dortové formy dáme také pečící papír, který pak také vymažeme máslem a formu vysypeme moukou.
Do velké pánve si dáme 7 lžič měkkého másla a rozehřejeme jen na střední až vyšší stupeň. Pánví kroužíme, aby se máslo "opeklo" rovnoměrně. Jakmile začne na okrajích hnědnout, pokračujeme do doby, než je máslo zlaté a voní po oříškách. Poté pánev odstavíme stranou a vařečkou obsah pánve zamícháme, abychom odlepili hnědé kousíčky ze dna pánve. Do misky si dáme máslo, dvě lžíce másla si však dáme stranou. Mísu dáme do lednice, každé 4 minutky promícháváme, dokud máslo neztuhne do stavu změklého másla (jako na začátku postupu).
Zatímco máslo tuhne, přidáme do pánve se zbylým máslem dvě lžíce třtinového cukru. Nastavíme střední teplotu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme nakrájemné hrušky a ponoříme je do (skoro) karamelu. Vypneme sporák a přidáme špetku soli. Dáme stranou.
Do středně velké mísy dáme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, zázvor a skořici. Vše důkladně promícháme a dáme stranou.
Jakmile je máslo ztuhlejší, přidáme ho se 4 lžícemi změklého másla a cukru do kuchyňského robota a mícháme na střední stupeň, dokud hmota není světlá a nadýchaná (zhruba 2-3 minuty).
Robota zpomalíme, přidáme po jednom vajíčka. Poté přidáme vanilkový extrakt a mícháme, dokud nemáme dobře promícháno.
Do směsi přidáme 1/3 sypké směsi, mícháme na nízký stupeň, dokud není mouka úplně vmíchána. Přidáme polovinu množství podmáslí a mícháme, dokud se nepromíchá se směsí. Poté přidáme další 1/3 mouky, opakujeme postup, vmícháme druhou polovinu podmáslí, promícháme a nakonec přidáme poslední 1/3 mouky.
Do připravené dortové formy hezky naskládáme hrušky a vlijeme na ně zbylou karamelovou omáčku. Postupně opatrně vlijeme (použijeme naběračku či jiné náčiní) těsto na hrušky, dáváme pozor, abychom hruškami nepohli.
Pečeme 25-30 minut nebo dokud špejle nevyjde z těsta čistá.
Koláč necháme 1 minutu odpočinout, poté uvolníme okraje dortové formy. Vezmeme velký talíř, obrátíme jej a umístíme na horní část dortové formy. Obrátíme a za pomoci nože uvolníme vrchní část dortové formy. Opatrně uvolníme pečící papír.
Pocukrujeme moučkovým cukrem.
Dobrou chuť!
0 comments