Obrácený hruškový koláč s hnědým máslem

dubna 21, 2023

 Tenhle recept byl pro mne ze začátku záhada, o to víc jsem byla ráda, že se povedl.


Co budeme potřebovat:

  • 1/2 hrnku + 3 lžíce změklého
  • 1/4 hrnku třtinového cukru
  • 1/2 lžičky + špetku soli
  • 2 hrušky, oloupané, rozpůlené a nakrájené na 4 mm plátky 
  • 1/2 hrnku cukru
  • 2 velká vejce
  • 1/2 lžičky vanilkového exraktu
  • 1/2 hrnku + 3 lžíce podmáslí
  • 1 a 1/2 hrnku hladké mouky
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/4 lžičky mletého zázvoru


Postup: 
Troubu si předehřejeme na  170°C. Dortovou formu o průměru 20 - 24 cm si velmi dobře vymažeme. Na dno dortové formy dáme také pečící papír, který pak také vymažeme máslem a formu vysypeme moukou. 
Do velké pánve si dáme 7 lžič měkkého másla a rozehřejeme jen na střední až vyšší stupeň. Pánví kroužíme, aby se máslo "opeklo" rovnoměrně. Jakmile začne na okrajích hnědnout, pokračujeme do doby, než je máslo zlaté a voní po oříškách. Poté pánev odstavíme stranou a vařečkou obsah pánve zamícháme, abychom odlepili hnědé kousíčky ze dna pánve. Do misky si dáme máslo, dvě lžíce másla si však dáme stranou. Mísu dáme do lednice, každé 4 minutky promícháváme, dokud máslo neztuhne do stavu změklého másla (jako na začátku postupu).
Zatímco máslo tuhne, přidáme do pánve se zbylým máslem dvě lžíce třtinového cukru. Nastavíme střední teplotu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Přidáme nakrájemné hrušky a ponoříme je do (skoro) karamelu. Vypneme sporák a přidáme špetku soli. Dáme stranou. 
Do středně velké mísy dáme mouku, jedlou sodu, prášek do pečiva, sůl, zázvor a skořici. Vše důkladně promícháme a dáme stranou. 
Jakmile je máslo ztuhlejší, přidáme ho se 4 lžícemi změklého másla a cukru do kuchyňského robota a mícháme na střední stupeň, dokud hmota není světlá a nadýchaná (zhruba 2-3 minuty). 
Robota zpomalíme, přidáme po jednom vajíčka. Poté přidáme vanilkový extrakt a mícháme, dokud nemáme dobře promícháno. 
Do směsi přidáme 1/3 sypké směsi, mícháme na nízký stupeň, dokud není mouka úplně vmíchána. Přidáme polovinu množství podmáslí a mícháme, dokud se nepromíchá se směsí. Poté přidáme další 1/3 mouky, opakujeme postup, vmícháme druhou polovinu podmáslí, promícháme a nakonec přidáme poslední 1/3 mouky. 
Do připravené dortové formy hezky naskládáme hrušky a vlijeme na ně zbylou karamelovou omáčku. Postupně opatrně vlijeme (použijeme naběračku či jiné náčiní) těsto na hrušky, dáváme pozor, abychom hruškami nepohli. 
Pečeme 25-30 minut nebo dokud špejle nevyjde z těsta čistá.
Koláč necháme 1 minutu odpočinout, poté uvolníme okraje dortové formy. Vezmeme velký talíř, obrátíme jej a umístíme na horní část dortové formy. Obrátíme a za pomoci nože uvolníme vrchní část dortové formy. Opatrně uvolníme pečící papír. 
Pocukrujeme moučkovým cukrem.

Dobrou chuť!



You Might Also Like

0 comments