Perníková roláda neboli sakrajda

dubna 21, 2023

Dnes už třetí recept, doháním resty 😊

Jedná se o recept na staročeskou perníkovou roládu zvanou sakrajda. Už jsem ji pekla podruhé, takže zaručuji, že je to lahoda, a to opravdu nemám ráda povidla, v této roládě mi ale nevadí.

Co budete potřebovat: 
200 g hladké mouky
100 g žitné celozrnné mouky
1 lžička prášku do pečiva
2 lžičky perníkového koření
1/2 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky mletého hřebíčku
200 g moučkového cukru
2 lžíce medu
2 vejce
60 g změklého másla
1 lžíce rumu
150 g mletých ořechů
240 g povidel

V míse smícháme obě mouky, perníkové koření, prášek do pečiva, zázvor a hřebíček. Přidáme cukr, med, 1 vejce, rum a změklé máslo. Vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Těsto přikryjeme sáčkem a dáme do chladu přes noc odležet. Těsto vyválíme na obdélník silný asi půl centimetru, z ořechů odložíme stanou asi 2 lžíce. Těsto pomažeme povidly, posypeme zbylými ořechy a po delší straně srolujeme do rolády. Přemístíme spojem dolů na plech.

Závin potřeme vejcem a posypeme mletými ořechy, které jsme si dali stranou. Pečeme na 180°C na 30–40 minut, nebo dokud roláda nezezlátne. Rozpustíme si dvě lžíce másla, přidáme rum. Po upečení roládu máslem s rumem pokropíme. 

Dobrou chuť!

You Might Also Like

0 comments