Skořicové rolky s jablky a pekanovými ořechy
srpna 29, 2023Skořicové rolky jsou ideální pro podzim. Ten už je zase ve vzduchu. Kdo se taky netěší? 😀
Na těsto budeme potřebovat:
3-4 hrnky hladké mouky
1 hrnek vlažného mléka
1/2 hrnku vlažné vody
1/4 hrnku oleje
1/2 hrnku cukru
2 balíčky sušeného droždí
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
1 lžičky vanilkového extraktu
Náplň:
1/3 hrnku cukru
1/3 hrnku třtinového cukru
1/3 hrnku másla
1 a 1/2 lžíce mleté skořice
jablka nakrájená na plátky
Pekany (nemusí být)
Postup:
Troubu si předehřejeme na 180°C.
Do mísy nalejeme vlažné mléko a vlažnou vodu, přidáme lžíci cukru a promícháme. Přidáme sušené droždí a necháme 5 minut pracovat. Promícháme a přidáme olej, sůl, vanilkový extrakt, cukr a prášek do pečiva. Postupně přidáme také mouku - vmícháváme po hrníčku, abychom kontrolovali hutnost těsta.
Na pomoučeném vále vypracujeme těsto. Do velké mísy nalejeme trochu oleje a vymažeme dno mísy. Do mísy vložíme těsto, přikryjeme utěrkou a necháme kynout, než se dvojnásobí (cca 30 minut dle teploty místnosti).
Mezitím si oloupeme a nakrájíme 2 větší jablka.
Těsto vyválíme na do obdélníkového tvaru, navrch nalejeme rozpuštěné máslo a rozetřeme. Posypeme směsí cukrů a skořice. Jablka rovnoměrně naklademe a těsto smotáme do rolády. Tu pak nakrájíme na kolečka cca 2 cm silná (můžete i více, ale bude méně šneků), poklademe s mezerami do připravené vymazané formy - šneci ještě nakynou. Formu přikryjeme a necháme šneky ještě 15 minut kynout.
Šneky ozdobíme pekanovými ořechy, formu vložíme do trouby a pečeme dozlatova.
Dobrou chuť!
0 comments