Přeskočit na hlavní obsah

DLOUHÝ OKVĚTNÍ PLÁTEK MOŘE - Isabel Allende

Isabel Allende, mé nejoblíbenější spisovatelce z dob studentských, vyšlo v češtině její další dílo, Dlouhý okvětní plátek moře. Tahle informace mne tak krásně vnitřně zahřála a hřál mne i celý příběh, ač nebyl vždy pozitivní.


Isabel Allende je vedle Gabriela Garcíi Márqueze nejznámější představitelkou magického realismu, takže jsem byla zvědavá, jestli v sobě bude mít i tato novinka nějaké jeho prvky. 


Příběh začíná ve Španělsku, ve kterém zuří občanská válka a kterému velmi pevnou rukou vládne generál Franco. Ze země prchají ve velkém imigranti, mj. na lodi Winnipeg, na které je i Víctor, vojenský lékař, či Roser, klavíristka, která čeká dítě s Víctorovým bratrem, který zahynul ve válce. Jejich příjezd do Chile je plný výzev, zvykají si na novou realitu, vypořádávají se s nálepkou migrantů, v zemi probíhá také velké množství nepokojů, perzekuce nepohodlných. 

 

Jedná se o románovou ságu, přesto se v knize objevuje celá řada skutečných událostí a osobností jako jsou básník Pablo Neruda či Salvador Allende, strýc samotné autorky a chilský prezident, který byl zavražděn při státním převratu vedeném Augustem Pinochetem v roce 1973. 


Dlouhý okvětní plátek moře je jiná než předchozí knihy autorky, prvky magického realismu jsou takřka nepatrné (našla jsem je jen v postavě Leonarda a Juany), přesto si autorka uchovává svůj styl, přibližuje čtenářům více či méně známé události ve španělské a chilské historii. 


Jedná se o dojemný příběh, který svým způsobem uzavírá či doplňuje magicko-realistické dílo autorky.

 

HODNOCENÍ: 90 %.


Za zaslání recenzního výtisku děkuji @albatrosmedia 


Četli jste některou z knih Isabel Allende? 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

AŽ NAJDU KLÍČ - Alex Ahndoril

Manželské duo Alexandra a Alexander Ahndoril, které celý svět zná pod pseudonymem Lars Kepler, začátkem listopadu vydává první díl plánované trilogie s názvem Klíč. V této trilogii navazují na klasickou detektivku a knihy Agathy Christie, kterou obdivují.  Až najdu klíč je prvním dílem této trilogie. Hlavní hrdinkou je soukromá vyšetřovatelka Julie Stark, kterou pověří  Per Günter Mott, muž z vyšší třídy, jeden za majitelů rozsáhlých panství a lesnické firmy s neobvyklou prosbou. Ve svém mobilním telefonu najde fotku z předešlého večera, na níž je mrtvý muž se zakrváceným pytlem přes hlavu. Per Günter (PG) si bohužel kvůli kombinací prášků a alkoholu z předchozího večera nic nepamatuje.  Julie je podobná keplerovic Joona Linnovi, také má své osobní démony, pronásleduje ji minulost a tápe v mezilidských vztazích. Julie přežila nehodu, kvůli které má na obličeji velkou jizvu a chodí o hůlce. Také trpí posttraumatickou stresovou poruchou, panickými ataky a úzkostmi.  Julie požádá o pomoc

ANI NE PĚT MINUT - Hana Radulić

"Některé rány nezhojí ani čas."  Hlavní hrdina knihy Lukáš není zrovna sympatickým hrdinou. Se svými rodiči má chladné vztahy, se svou bývalou ženou relativně vychází, s dcerou si párkrát za rok zavolá a svou současnou přítelkyni "až tak moc nežere". Zato má jasno ve své kariéře architekta, kupí se mu projekty, za kterými stále pospíchá.  Příběh Lukášovy rodiny se může jevit relativně normálně, obyčejně. Lukáš v dětství moc lásky ze strany svých rodičů nedostal, matka byla chladná, nedá se ale říct, že by se o svou rodinu nepostarala, vždy bylo uklizeno, navařeno, své dvě děti ale neobjímala, nepomazlila, neutěšila, jak by jako máma měla, otec byl ve své roli o kousek lepší, přesto tápal. Když však matka, trpící Alzheimerem a na srdce, v domově pro seniory umírá, zůstává po ní krabice vzpomínek - dopisy od její matky, fotografie dvou veselých dívek se dvěma chlapci. Lukášovi se vybavují poslední slova jeho mámy: Ani ne pět minut a Baška Voda. Lukáš se vydává po stop

Rio de Klin, Socha Ježíše Krista na Oravě, SK

Včera jsme se vydali na Slovensko, konkrétně na Oravu, kde nad obcí Klin v roce 2007 vyrostla socha Ježíše Krista, kopie Krista Spasitele, která se tyčí v Brazílii na vrchu Corcovado nad městem Rio de Janeiro.  Socha Ježíše Krista se nachází kousek od vrcholu Grapa v nadmořské výšce 686 metrů n. m. Je vysoký 9,5 metru, jeho paže mají rozpětí 7 metrů a i s podstavcem váží 23 tun. Ruce sochy Krista Spasitele směřují na celou Oravu a mají ji ochraňovat.  Autorem projektu je místní občan, Jozef Sroka, byla vytvořena z železné konstrukce a zalita betonem.  finální podobu údajně vysekal motykou a sekyrou místní lidový řezbář Peter Ganobjak (tuhle informaci řezbář popřel, prý ale potřeboval sbíječku).  Socha byla zhotovená za 25 dní a postupně k ní přibývají další sochy, v roce 2009 přibyla socha papeže Jana Pavla II., který před Kristem klečí a modlí se k němu, a další významné církevní osobnosti kraje.  V blízkosti soch se nachází také Kaplnka Božieho milosrdenstva, ve které si můžete zakou