Polévka z pečené máslové dýně
listopadu 14, 2023Podzim nás vybízí k zastavení, zpomalení. S podzimem přichází čas pro naše vnitřní zklidnění.
Když se zastavíme, začneme vnímat věci, které nám dříve unikaly.
Zastavte se, uvařte si tuhle skvělou dýňovou polévku a prostě jen buďte.
Na polévku budete potřebovat:
1 cibuli
2 rajčata
1 celou palici česneku
olivový olej
1 litr zeleninového vývaru
1 kelímek smetany ke šlehání
sůl, pepř
sušená cibule
sušený česnek
1 lžíce cukru
špetka chilli koření (nemusí být)
Postup:
Dýni oloupeme a nakrájíme na větší hranolky, cibuli nakrájíme na 6 částí, rajčata rozčtvrtíme. Palici česneku uřežeme vršek, zabalíme do alobalu - zeshora na česnek před zamotáním alobalu pokapeme olivovým olejem.
Zeleninu rozprostřeme na plech a polejeme olejem a dáme péct cca na 40 minut. Během té doby jednou promícháme, aby se zelenina upekla rovnoměrně.
Mezitím si připravíme vývar. Upečenou zeleninu nasypeme do vývaru, přisypeme koření a rozmixujeme tyčovým mixérem.
Dáme na sporák a prohřejeme. Až se začne polévka vařit, přilejeme smetanu, promícháme a chvilku ještě povaříme.
Dle chuti ještě osolíme.
Podáváme s krutony či opečeným toustovým chlebem.
Dobrou chuť!
0 comments