Polévka z pečené máslové dýně

listopadu 14, 2023

Podzim nás vybízí k zastavení, zpomalení. S podzimem přichází čas pro naše vnitřní zklidnění. 
Když se zastavíme, začneme vnímat věci, které nám dříve unikaly. 

Zastavte se, uvařte si tuhle skvělou dýňovou polévku a prostě jen buďte.

Na polévku budete potřebovat: 

1 větší máslovou dýni
1 cibuli
2 rajčata
1 celou palici česneku
olivový olej
1 litr zeleninového vývaru
1 kelímek smetany ke šlehání
sůl, pepř
sušená cibule
sušený česnek
1 lžíce cukru
špetka chilli koření (nemusí být)

Postup: 
Dýni oloupeme a nakrájíme na větší hranolky, cibuli nakrájíme na 6 částí, rajčata rozčtvrtíme. Palici česneku uřežeme vršek, zabalíme do alobalu - zeshora na česnek před zamotáním alobalu pokapeme olivovým olejem. 
Zeleninu rozprostřeme na plech a polejeme olejem a dáme péct cca na 40 minut. Během té doby jednou promícháme, aby se zelenina upekla rovnoměrně. 
Mezitím si připravíme vývar. Upečenou zeleninu nasypeme do vývaru, přisypeme koření a rozmixujeme tyčovým mixérem. 
Dáme na sporák a prohřejeme. Až se začne polévka vařit, přilejeme smetanu, promícháme a chvilku ještě povaříme. 
Dle chuti ještě osolíme. 
Podáváme s krutony či opečeným toustovým chlebem.

Dobrou chuť!
 

You Might Also Like

0 comments