Čokoládovo-pomerančová bábovka
dubna 10, 2024Čokolády s příchutí pomeranče bych se mohla užrat, máte to podobně? Potom si musíte upéct tuhle bábovku 😉
230 g hladké mouky
70 g kakaa
1 lžičku prášku do pečiva
1 lžičku jedlé sody
1/2 lžičky soli
170 g cukru
100 g třtinového cukru
3 vajíčka
50 g rozpuštěného másla
1 lžičku vanilkového extraktu
200 ml zakysané smetany
100 ml oleje
120 ml horké silné kávy (120 ml vody a 1 lžička instatní kávy)
40 ml čerstvé pomerančové šťávy (zhruba z 1/2 pomeranče)
Kůra ze tří pomerančů
Postup:
Troubu si předehřejeme na 160°C.
Formu na bábovku (větší) si vymažeme máslem a vysypeme (moukou, krupicí či kokosem). Já se řídila původním receptem, kde byla forma vysypána kakaem, ale nevím, jestli bych tento postup doporučila, chutná to skvěle, ale byly nervy bábovku vyklopit 😏Kakao přilne na máslo a vytvoří vrstvičku. Možná by pomohlo kakaem ještě jednou formu vysypat. Nebo prostě vysypat krupicí :-D
Ve velké míse smícháme mouku, kakao, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl, oba cukry. Vše promícháme a dáme stranou.
Ve střední míse smícháme vajíčka, rozpuštěné, vychladlé máslo, olej, smetanu, vanilkový extrakt, pomerančovou šťávu a pomerančovou kůru. Vše promícháme.
Tekutou směs vlijeme nadvakrát do sypké směsi, pořádně promícháme, až nám vnikne hladkká směs bez hrudek. Směs bude poměrně hustá.
Do směsi nalijeme kávu (můžete vynechat, ale káva podpoří čokoládovou chuť a káva v bábovce nebude cítit).
Těsto vlijeme do vymazané a vysypané bábovkové formy. Pečeme zhruba 40-45 minut, špejlí zjistíme, jestli je bábovka upečená. Pokud vyjde špejle čistá, bábovka je hotová.
Bábovku dejte na mřížku a nechte ji 15 minut vychladnout. Po 15 minutách bábovku vyklopte na kovovou mřížku a necháme zcela vychladnout.
Dobrou chuť!
0 comments