Nejlepší pastýřský koláč - Shepherd's Pie
dubna 11, 2024Tohle jídlo jsem chtěla vyzkoušet už strašně dlouho, konečně jsem se k němu odhodlala a mňam, to je takové nebe v hubě, určitě si ho taky uvařte!
Ještě se chystám na veganskou variantu, ale o tom třeba někdy příště.
Na velkou brutvanu budete potřebovat:
1 kg brambor½ hrnku mléka
¼ hrnku másla
Sůl a pepř
2 lžíce olivového oleje
1 cibule
3 stroužky česneku
2 velké mrkve
2 řapíky celeru
700 g mletého masa
1 lžička soli
1 lžička pepře
1 hrnek kuřecího nebo hovězího vývaru
1 a ½ lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce worchesteru
2 lžičky rozmarýnu
1 lžička tymiánu
1 hrnek mraženého hrášku
Postup:
Brambory uvaříme, jak jsme zvyklí, než jsou měkké. Scedíme,
přidáme mléko, sůl, pepř a máslo a mačkadlem mačkáme, než nám vznikne kaše.
Troubu si předehřejeme na 200°C. Ve velké pánvi rozehřejeme
olej, na který přidáme cibuli a prolisovaný česnek a zhruba minutku opečeme.
Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, nakrájený celer a maso. Promícháme a
dusíme zhruba 10 minut, než maso zhnědne. Větší kousky masa vařečkou rozdělíme.
Přidáme vývar, rajčatový protlak, worchester, rozmarýn,
tymián, sůl a pepř. Dusíme dalších 5 minut, dokud nám omáčka nezhoustne.
Přidáme mražený hrášek a vše promícháme.
Hotovou směs opatrně přelijeme do pekáče a rovnoměrně
rozvrstvíme. Na vrstvu masové směsi rozložíme bramborovou kaši, kterou také
rovnoměrně rozetřeme.
Pastýřský koláč pečeme dozlatova, zhruba 25-30 minut.
Dobrou chuť!
0 comments