­
­

Nejlepší pastýřský koláč - Shepherd's Pie

dubna 11, 2024

 Tohle jídlo jsem chtěla vyzkoušet už strašně dlouho, konečně jsem se k němu odhodlala a mňam, to je takové nebe v hubě, určitě si ho taky uvařte! 

Ještě se chystám na veganskou variantu, ale o tom třeba někdy příště.

Na velkou brutvanu budete potřebovat: 

1 kg brambor

½ hrnku mléka

¼  hrnku másla

Sůl a pepř

 

2 lžíce olivového oleje

1 cibule

3 stroužky česneku

2 velké mrkve

2 řapíky celeru

700 g mletého masa

1 lžička soli

1 lžička pepře

1 hrnek kuřecího nebo hovězího vývaru

1 a ½ lžíce rajčatového protlaku

1 lžíce worchesteru

2 lžičky rozmarýnu

1 lžička tymiánu

1 hrnek mraženého hrášku

 

Postup

Brambory uvaříme, jak jsme zvyklí, než jsou měkké. Scedíme, přidáme mléko, sůl, pepř a máslo a mačkadlem mačkáme, než nám vznikne kaše.

Troubu si předehřejeme na 200°C. Ve velké pánvi rozehřejeme olej, na který přidáme cibuli a prolisovaný česnek a zhruba minutku opečeme. Přidáme na kostičky nakrájenou mrkev, nakrájený celer a maso. Promícháme a dusíme zhruba 10 minut, než maso zhnědne. Větší kousky masa vařečkou rozdělíme.

Přidáme vývar, rajčatový protlak, worchester, rozmarýn, tymián, sůl a pepř. Dusíme dalších 5 minut, dokud nám omáčka nezhoustne. Přidáme mražený hrášek a vše promícháme.

Hotovou směs opatrně přelijeme do pekáče a rovnoměrně rozvrstvíme. Na vrstvu masové směsi rozložíme bramborovou kaši, kterou také rovnoměrně rozetřeme.

Pastýřský koláč pečeme dozlatova, zhruba 25-30 minut.

 

Dobrou chuť!





You Might Also Like

0 comments