Borůvková babka s mascarpone
května 06, 2024Druhý recept na babku, který jsem včera zkoušela, tentokrát ve sladké podobě.
Spotřebovala jsem tak poslední borůvky z loňska a už se těším, až si zase letos udělám zásobičku 😋Z tohoto množství surovin vyrobíte babky rovnou dvě.
Těsto:
4 hrnky hladké mouky
1/3 hrnku cukru + 1 lžička cukru (odděleně)
1 lžička soli
1 balíček sušeného droždí
1 hrnek teplého mléka
2 vejce
1 lžička vanilky
10 lžič změklého másla nakrájeného na kostičky
Borůvkové želé:
3 hrnky borůvek
3/4 hrnku cukru
1 lžíce citronové šťávy
Krém:
250 g mascarpone
1/2 hrnku cukru
Postup:
Ve větší míse smícháme mouku, 1/3 hrunk cukru a sůl v míse. Do teplého mléka vsypeme lžičku cukru a balíček sušeného droždí a necháme vzejít kvásek. To bude trvat zhruba 5-10 minut.
Do sypké směsi vmícháme vejce a kvásek. Pomalu v mixéru promícháme, dokud směs není hladká, poté na mixéru přidáme rychlost a postupně necháme prohnětat. Můžete samozřejmě všechno udělat ručně, i tak se to dá, jen se víc zapotíte.
Postupně přidáme máslo a mixujeme další 4 minuty na střední rychlost. Těsto bude lepivé, ale je to tak v pořádku. Těsto přikryjeme v míse čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. To bude trvat asi 1 až 1 a 1/2 hodiny.
Mezitím si připravíme želé a krém.
Borůvkové želé:
Všechny ingredience smícháme ve středně velkém hrnci, přivedeme k varu, snížíme plamen a necháme probublávat ještě asi 15 minut. Mezitím borůvky promícháváme a mačkáme vařečkou. Nakonec jsem borůvky ještě prohnala tyčovým mixérem. Dáme do lednice vychladnout.
Krém:
V míse smícháme cukr a mascarpone a mixérem vyšleháme.
Těsto vyválíme na pomoučeném vále, rozdělíme ho na dvě poloviny. Každou z nich vyválíme na obdélník o rozměru cca 25 x 35 cm. Rozdělíme si krém na dvě poloviny, obě placky potřeme krémem a následně i borůvkovým želé.
Placky smotáme do rolády po delší straně, každou z rolád poté rozřežeme podélně vejpůl, na horním okraji necháme cca 2 cm spojení.
Pokud necháme rolády před krájením 30 minut v lednici, ulehčí nám to práci a mytí rukou i pracovní plochy :-)
Obě poloviny propleteme jako copánek a vložíme do dvou vymazaných a vysypaných chlebíčkových forem. Formy přikryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě hodinu kynout na teplém místě.
Pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 40 minut, zkontrolujeme propečenost špejlí. Necháme pár minut vychladnout a po několika minutách babku vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
Dobrou chuť!
0 comments