­
­

Borůvková babka s mascarpone

května 06, 2024

Druhý recept na babku, který jsem včera zkoušela, tentokrát ve sladké podobě. 

Spotřebovala jsem tak poslední borůvky z loňska a už se těším, až si zase letos udělám zásobičku 😋Z tohoto množství surovin vyrobíte babky rovnou dvě. 


Na dva chlebíčky budeme potřebovat: 

Těsto: 

4 hrnky hladké mouky

1/3 hrnku cukru + 1 lžička cukru (odděleně) 

1 lžička soli

1 balíček sušeného droždí 

1 hrnek teplého mléka

2 vejce

1 lžička vanilky

10 lžič změklého másla nakrájeného na kostičky


Borůvkové želé: 

3 hrnky borůvek

3/4 hrnku cukru

1 lžíce citronové šťávy


Krém: 

250 g mascarpone 

1/2 hrnku cukru


Postup: 

Ve větší míse smícháme mouku, 1/3 hrunk cukru a sůl v míse. Do teplého mléka vsypeme lžičku cukru a balíček sušeného droždí a necháme vzejít kvásek. To bude trvat zhruba 5-10 minut. 

Do sypké směsi vmícháme vejce a kvásek. Pomalu v mixéru promícháme, dokud směs není hladká, poté na mixéru přidáme rychlost a postupně necháme prohnětat. Můžete samozřejmě všechno udělat ručně, i tak se to dá, jen se víc zapotíte.

Postupně přidáme máslo a mixujeme další 4 minuty na střední rychlost. Těsto bude lepivé, ale je to tak v pořádku. Těsto přikryjeme v míse čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. To bude trvat asi 1 až 1 a 1/2 hodiny.

Mezitím si připravíme želé a krém.


Borůvkové želé: 

Všechny ingredience smícháme ve středně velkém hrnci, přivedeme k varu, snížíme plamen a necháme probublávat ještě asi 15 minut. Mezitím borůvky promícháváme a mačkáme vařečkou. Nakonec jsem borůvky ještě prohnala tyčovým mixérem. Dáme do lednice vychladnout. 

Krém: 

V míse smícháme cukr a mascarpone a mixérem vyšleháme. 

Těsto vyválíme na pomoučeném vále, rozdělíme ho na dvě poloviny. Každou z nich vyválíme na obdélník o rozměru cca 25 x 35 cm. Rozdělíme si krém na dvě poloviny, obě placky potřeme krémem a následně i borůvkovým želé. 

Placky smotáme do rolády po delší straně, každou z rolád poté rozřežeme podélně vejpůl, na horním okraji necháme cca 2 cm spojení. 

Pokud necháme rolády před krájením 30 minut v lednici, ulehčí nám to práci a mytí rukou i pracovní plochy :-)

Obě poloviny propleteme jako copánek a vložíme do dvou vymazaných a vysypaných chlebíčkových forem. Formy přikryjeme potravinářskou fólií a necháme ještě hodinu kynout na teplém místě. 

Pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 40 minut, zkontrolujeme propečenost špejlí. Necháme pár minut vychladnout a po několika minutách babku vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout. 

Dobrou chuť!


You Might Also Like

0 comments